Mera Mando!

Läser recensionen i vår lokaltidning JönköpingsPosten.”En konsert som genomsyras av avslappnad innerlighet och värme” skriver man. Instämmer till fullo i den fina formuleringen. Men sen lägger han till: ”men trovärdigheten hade mått bättre utan de nakna kropparna.”

Och jag tänker på deras sommarprat som jag lyssnat på i bilen just idag. Gustav & Björn pratar ihop från en lada i Dalarna. Det är högt och lågt, stort och smått. ”från det att du slår ditt första ackord vill folk ha dig i ett fack” är en mening som fastnar hos mig. För precis så är det ofta även utanför musikbranschen. Antingen eller. Inte både och. Men Mando bara bryr sig inte utan rör sig fritt och följer hjärtat.

”Vi säger alltid JA” Tänk att det är så provocerande. Jag tycker det är befriande. Man kan visst älska gamla dikter och samtidigt rocka loss i bar bringa med full trovärdighet. Precis som man kan älska klänningar, färgglada naglar och roliga frisyrer. Och samtidigt tänka många långa tankar om livet.

Sluta begränsa dig – lev ditt liv fullt ut! ”Självcensuren är lika stark och farlig idag som på Gustav Frödings tid, det handlar bara om andra saker.” Och jag tänker att visst är det så. Tillexempel här. I en form så fri som en blogg så tänker jag ändå ofta, kan jag verkligen skriva såhär?

Att lyssna på Mados sommarprat gav mig mod. Mod i övertygelsen att följa min väg. Mitt hjärtas röst – och skriva det jag för dagen vill. Så lyssna du med och hitta mod till dina drömmar. Eller, om inte annat så för den fantastiska berättelsen om en flicka som föds på en parkering. Eller deras berättelser om kärleken till sina föräldrar.

Bästa Mando Diao, ni är mina nya idoler. Tror inte jag haft en idol sen jag var fjorton och lät mig absorberas av Thåströms raspiga röst och svarta poesi. Minns hur jag brukade spela låten Häng Gud högt, högt för att provocera mina föräldrar. Det funkade sådär.

Men nu är Mando mina nya idoler. För att de provocerar så snyggt genom att följa sin inre röst och alltid utvecklas framåt. Kompromisslöst men respektfullt. Nu ska jag köpa alla skivor och lyssna dem sönder och samman. Här i min bil, med mina nya nästan provocerande knallrosa naglar.

20130820-111022.jpg

One thought on “Mera Mando!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *