Valborgsmässoafton

Jag bara älskar valborg! Det är som nyår fast bättre. Att står där och se på elden och känna hur vintern rinner bort och brinner upp, hur sommaren ligger framför. Varje år står jag där och summerar året som gått och känner förväntan inför det som komma ska.

När jag var barn firade vi på Hulustorp. Var det ett bra år fick man ha sina nya träskor när man sprang runt och kastade pinnar i elden. Ett år vann jag första pris i lotteriet, en stor fuktkorg. Minns känslan av triumf, hur stolt jag var. I den korgen bodde sen mitt bästa gosedjur Lufsen hela min uppväxt.

Som vuxen har jag firat de flesta år på Stalpet. Sett mina ena pojkar gå i fackeltåget och slänga pinnar i elden. Valborg är sista dagen för vinterkläderna, när vi kom hem med tre lyckliga, trötta och smutsiga killar som luktade eld fick allt gå i tvätten och sedan packas undan för i år. Leriga trasiga skor kasserades och sommarskorna plockades fram. Valborg är en brytpunkt.

Ett fint valborgsminne är när jag vaknade i gryningen av grym kramp i vaden. Jag väntade barn och var på besök hos min syster i Göteborg. Så full av energi och kunde inte somna om, idag skulle det ske. Minns känslan när jag satte mig på spårvagnen och solen flödade in. I magen rörde sig barnet och i väskan var plånboken tung. Sparade pengar skulle nu investeras i de mammaklädersbutiker vars hemsidor jag nästan kunde utantill. En hel dag som var bara min lång framför.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Det blev kläder i vitt, linnen i blommigt och randigt. Riktiga ammningskläder, rejäla trosor och klänningar. Visst köpte jag det mesta på Blocket och Tradera men för mig som väntat tre barn mestadels i makens skjortor var det här en viktig stund, en känsla av frihet och framtid.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Vid elden den kvällen var det så varmt att folk gick i bikini. Det var 2009 och en av de absolut lyckligaste perioderna i mitt liv, so far.

Ikväll tror jag det blir en promenad till scoutkårens stora firande på Huskvarnas höjder. En eld måste jag ha att känna värmen och knastret från, en eld att se lillebror kasta in vinterns sista skräp i. För mina vänner i morgon är det första MAJ och vi har fem månades ljus och värme framför oss, fem månader av grönska och blomster.

Glad valborg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *