Årskrönika 2014

I morgon är den här, 2014 års sista dag. Det har varit ett tufft år på flera plan så jag hade tänkt hoppa över årskrönikan. Men så börjar de droppa in lite varstans, hos Ebba, Clara och Bella. Blir inspirerad och tänker att kanske har jag fel, kanske är det just i år jag ska göra en summering för att försöka se vad jag lärt mig av allt som hänt. Kris betyder utveckling och utveckling betyder framtid. Framtid betyder möjligheter och nytt ljus, det betyder ny luft under vingarna. 2015 ska vila på 2014 års lärdomar och ge massor av nytt ljus!

Gjorde du något 2014 som du aldrig gjort förut? Jag fick struma och en depression. Jag blev varslad och uppsagd.

Genomdrev du någon stor förändring?  Nej men det ligger framför mig nu, 2015 kommer bli ett förnyelsens år.

IMG_6892

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år? När man har barn på förskola har man också lyckan att få välkomna nya små syskon som föds. I bokklubben kom en Alfred och jag tror att det kommer flera små bokläsare snart, kanske till och med 2015.

IMG_3892

Vilket datum från år 2013 kommer du alltid att minnas?

19 juli.

20140722-091329.jpg

10 år har vi haft studsmatta och de har hoppat från taket och gjort volter i alla former som finns, inget har hänt. Men nu rullade han sakta av och krossade armen helt.

20140725-222421.jpg

Det var en väldigt speciell sommar, särskilt eftersom storebrors lunga gick sönder två gånger under samma period.

20140901-141329.jpg

Mycket sjukhus har de varit 2014. Första gången jag fick ett frikort  för i januari fick jag diagnosen Hypertyreos/Giftstruma. Läkaren ringde en kall snöig januaridag och berättade, sen googlade jag hela natten som traditionen bjuder. Märkligt hur livet går i faser, i vågor, 2103 var fyllt av fest,

Bild 267

och 2014 av sjukdom. Jag hoppas och tror på fler party 2015 igen och vi börjar redan på nyår. Jag försöker tänka på vilken dag som varit BÄST detta år och kanske är det den oktobermorgon Josef plötsligt hade saxen i höger hand igen. Eller den septemberdag när Noa och jag kom hem efter 14 dagar i Linköping. En annan dag jag alltid kommer minnas är den 6 september, inte bara för att det var Josefs 5 årsdag utan för att det var dagen då jag gjorde min första brudbukett. Inte ett spår av den har synts på bloggen men snart är det dags, tänk att 2014 blev året då jag fick äran och glädjen att göra en äkta brudbukett. Den gick i vitt och grönt och var tjusig värre.

Dog någon som stod dig nära? Sjuka har vi varit men alla lever tack och lov. Känner stor tacksamhet för det.

Vilka länder besökte du? Bara Norge och min bror som bor där. Men det är inte så bara! Vår 20:e åriga bröllopsresa till Stockholm i januari var en av årets höjdpunkter.

Bästa köpet?  Kanske vår bil, den gillar jag mycket. Så dränerade vi huset, det var en investering. Men kanske ändå att mitt eget bästa köp var kursen i brudbinderi hos Flora Dekor i maj.

IMG_1449

 

IMG_1421

Eller något av loppisfynden och klänningarna. Svårt att välja men denna pärlan får representara att fyndlyckan varit på min sida i år.

IMG_0990

Gjorde någonting dig riktigt glad? 

Vi har haft många fina familjedagar och utflykter som värmer mitt hjärta. När alla fyra barnen busar och jag håller maken i handen, det är lycka.

20140323-142010.jpg

Tid med vänner i både fördjupade och nya relationer har betytt otroligt mycket under året. Det har gjort mig glad när jag varit ledsen, stark när jag varit svag, klok när jag varit rådvill och modig när jag varit rädd. Vänner är något av det bästa och vackraste livet ger.

Saknar du något från år 2014 som du vill ha år 2015? Jag vill ha mer egen tid. Ensamtid. Skapartid. Skrivartid. Sovtid. Så skrev jag i fjol. Allt detta har jag fått fast inte på det sätt jag tänkte. För 2015 önskar jag bara en enda sak: Hälsa för mig och familjen.

Vad önskar du att du gjort mer? Lyssnat på mitt hjärta, min instinkt och magkänsla. Kramat min man och mina barn. Njutit av solen.

Vad önskar du att du gjort mindre? Stressat. Fokuserat på fel saker, lyssnat på fel människor.

Favoritprogram på TV? Överallt läser och hör jag om att folk ser på netflix och boxar och serier. Fattar inte hur de hinner. Jag har inte sett alls så mycket på Tv som man kan tro att någon som varit sjukskriven en helt höst ska göra. Tiden vill jag ha till annat fast jag gillar att vila vid Tv:n ibland. Men årets favoriter är Så mycket bättre ( såklart!) Downtown Abbey, Bonde söker fru. Mello och allsång när det är säsong för det. Ytterst ordinär smak som ni ser, inga spännande tips alls har jag här. Men vill du se det nyaste nya och det roligaste roliga, be en tonåring nära dig visa lite humorklipp på youtube.

Bästa boken du läste i år? Fri från Depression kanske?;) Jag gillar alla former av tidningar och ingen bok har lyckats få mig helt ”blownaway” under 2014 även om Augustiresan var bra.

Största musikaliska upptäckten? Alltså för två veckor sedan skaffade jag Spotify, ville lyssna på Whams klassiker Last Christmas. Ni förstår nivån på mitt musikintresse. Jag gillar tystnaden och tystnad är en bristvara i mitt och många andra nutidsmänniskors liv.

Vad var din största framgång på jobbet 2014? I år räknar jag inga framgångar rent yrkesmässigt men kanske är det bästa som hänt också det svåraste. Att jag lärt mig stå upp för mig själv även när priset är högt, när det kostar allt. Jag har förstått vikten av att återta makten över mitt eget liv genom att stå upp för det jag tror är rätt även när motståndet är hårt. I år har jag lärt mig saker för livet även om just framgången lyst med sin frånvaro. Nu har jag tro för att den kommer 2015 istället.

IMG_0114

Största framgång på det privata planet? Inte heller här räknar jag framgångar i år. Vikten går åt fel håll och kommer så troligtvis att göra så änge jag medicinerar och kraften är fortfarande svajig. Men två saker är jag stolt över. Mitt äktenskap som snart rullar in på 22: året och fortfarande är varmt, levande, kärleksfullt, utmanande och roligt. Och så detta att jag nått en vändpunkt i den depression som drabbade mig. Även om jag inte är stabil där heller så är glädjen starkare än det ledsna och hoppet starkare än det svarta nu när året strax är över. Alla tårarna har läkt mig dag för dag, det är min största framgång efter ett svårt år.

Största misstaget? Ja vad svarar man på det. Ibland gör man fel som människa men det största misstaget vore att inte göra allt som står i ens makt för att göra saker rätt igen. Det misstaget har jag inte gjort. Kanske var mitt största misstag att inte ha marginaler. Att leva ett liv som gick precis ihop, även om det var roligt. Det fanns inga reserver eller marginaler för saker som konfliker och sjukdomar. Det misstaget ska jag försöka att inte göra om. Livet är oförutsägbart vilket är både charmigt och skrämmande men ska jag skicka med ett enda råd till dig som läser får det bli det. Försök att skapa dig lite marginaler, försök att ha lite extra kraft i bakfickan för man vet aldrig när det kan behövas.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? Det har varit ett år med starka känslor åt båda håll. Men jag har varit ledsnare, det har varit många tårar. För mig är det så att jag är lugn när saker händer, adrenalinet gör mig fokuserad och lugn. Men när det klingar av då kommer tårarna, då blir jag ledsen. Många kvinnor med mig reagerar så. Att oro, stress, svårigheter får oss att gråta. Tårar är inte bara sorg det är också själens sätt att släppa ut det tunga för att nytt ljus ska kunna komma in. 2015 tror jag på mycket ljus, värme och glädje i mitt liv.

IMG_0847

Vad spenderade du mest pengar på? Precis som året innan, huset och barnen. Mina två stora kärlekar så det känns fortsatt helt rätt!

Något du önskade dig och fick? Tid att sova, tystnad, ensamtid. En fördjupning av min tro och av mitt äktenskap. Svårigheter och motgångar kan ha den belöningen att de stärker det viktigaste i livet även om man inte alls kan ana det när man är mitt i stormens öga. Ett pris som är högt men som kanske är värt att betala ändå trots allt.

Något du önskade dig och inte fick? När jag läser årskrönikan från 2013 tänker jag att ordspråket man ska vara försiktig med vad man önskar verkar vara mer sant än jag trott. Jag har fått många saker jag önskade fast på ett sätt jag aldrig kunde ana. Däremot jag har inte nått de mål jag satte upp för mig själv. Jag är kluven till detta med mål, att allt ska mätas idag och att nå mål är det viktigaste som finns. En klok kvinna sa mig nyligen Vi har alla samma kallelse, den största kallelsen av dem alla: Ett liv att leva. Det får räcka för mig just nu.

Vad gjorde du på din födelsedag 2014? Det var dagen innan midsommarafton och det spöregnade. Jag försökte göra det bästa av dagen men var både ledsen och splittrad. Vi köpte en ”planka” och uppvaktningen av familj och vänner värmde mig mycket. I år fyller jag 42 på midsommarafton, då vill jag vara GLAD!

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre? Man kan inte råda över livet och över många av de saker vi möter på vår väg. Det är flera saker i år jag gärna hade sluppit men samtidigt har jag fått stöd. Stöd av familj, vänner och samhället och i min tro. Jag önskar inget bakåt, jag tänker framåt och fokuserar på de saker jag kan påverka. Hälsa och arbete kommer stå i fokus 2015.

IMG_0382

Vad fick dig att må bra? Förra året skrev jag:”Det är som att jag byggt upp min inre människa först och nu när jag mår bättre kan jag ta tag i den yttre biten med mat och motion. Har försökt börja i den andra ändan så många gånger utan att lyckas, kanske går det bättre nu när grunden är starkare. Jag tror det.” Hummm, jag hade visst en bit kvar på den vägen men kanske är jag närmare nu. Det som får mig att må bra är: när vi har det bra i familjen, när jag får vara tillsammans med tjejkompisar, vänner eller släkt. När jag kan sova bra, när jag rör på mig, när jag skapar och är kreativ, när jag äter regelbundet samt avsaknaden av press.

Vem saknade du? Ingen.

De bästa nya människorna du träffade? Min vän Anne som jag kan dela livet och tron på ett speciellt vis med. Samtidigt som ungarna härjar fritt. Min kurator och sjukgymnast har också varit väldigt betydelsefulla kontakter under året som varit. Och alla läkare som hjälpt oss i olika situationer. Att vården är så BRA när det verkligen gäller, det är stort att veta.

Mest stolt över? I år svarar jag ogenerat mig själv. Jag är ju för 17 på väg upp ur en depression!!

Högsta önskan just nu? Ett gott nytt år. Till alla jag älskar, till er som läser bloggen och till mig själv. Att mitt yrkesliv får en välsignad lösning och att familjens hälsa fortsätter att stadigt bli bättre.

Vad tänker du göra annorlunda nästa år?

IMG_2889

Jag tänker leva efter mitt eget råd!

6 thoughts on “Årskrönika 2014

  1. Ett tungt o händelserikt år 2014. Även jag kommer aldrig glömma 19 juli. Första gången i år som hela familjen, 14 st, var samlade och så hände olyckan. Otur kan man säga – det bara hände. Vi får hoppas att det inte blir något Akutbesök 2015. En stor kram för år 2015!!

  2. Det rådet ska jag ta till mig också. Verkligen! KRAM och hoppas dina förhoppningar inför 2015 slår in för det är du värd!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *