Somliga går i trasiga skor, säg vad beror det på? Gud fader som i himmelen bor kanske vill ha det så.

Så sjöng han Cornelis och idag regnar det i vår stad. Regnar och blåser kallt som vore det snart höstlov och inte sommarlov. Jag tänker på studenterna som har sin bal idag. På alla frisyrer och bara klänningar som inte får komma till sin rätt i snålblåsten. Månader av planering och drömmar som inte riktigt blir som det var tänkt, på kylig besvikelse. Sen tänker jag på tiggarna som sitter ute hela dagen innan de kommer hem till sitt blöta tält.

IMG_1310.JPG

 

En av de unga flickorna som varit här länge pratar jag med ibland. Mer kroppsspråk än ord får det bli och hon visade mig sina blöta trasiga skor. Inget för någon som ska bo på en camping hela sommaren. För så blev det. Förra sommaren anvisade kommunen en plats på stranden helt nära vårt hus. Nu finns Kyrkhjälpen som försöker samorda hjälp och utvecklig både här och i Rumänien. Kyrkhjälpen trodde kommunen skulle anvisa en plats även i sommar men det trodde inte jag. Så blev det inte heller utan kommunen väntade (listigt eller förrvirrat) ut de idella krafterna. Efter en månad av insändare, artiklar och kalla sovplatser lite varstanns ordnade kyrkhjälpen med sex stycken sexmanna tält till campingen. Där bor de nu, för 20 kronor natten. 140 kr i veckan av pengarna du lämnar i muggen ger dem om inte värme så iallafall en torr och hyfsat trygg sovplats, möjlighet att laga mat, duscha och tvätta och viktigast av allt: lite värdighet och hopp.

Ska man bo på en camping den här sommaren så ska man ha ett par stövlar. Ett par nya hela stövlar köpte jag och åkte upp till den butik som är flickans plats. Hon blev förvånad men log varmt och kramade mig hjärtligt. Hon kommer nog aldrig att gå på någon bal fast hon lätt skulle passa i en film som Pretty Woman. Men frysa, det vill jag helst inte att varken hon eller de stolta glada studenterna ska behöva göra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *